Tietoisuus oman verenkierron merkityksestä hyvinvointiin kasvaa iän karttuessa. Fyysinen ikääntyminen vaikuttaa väistämättä verenkiertoelimistön toimintaan, jonka vuoksi oman verenkierron optimaalisen toiminnan tukeminen eri ikävuosina on tärkeää. Hyvin toimiva verenkierto ennaltaehkäisee sairauksia ja ylläpitää niin henkistä kuin fyysistä toimintakykyä ikääntyessä. Huonontunut verenkierto vanhetessa on usein seurausta pitkän aikavälin vaikutteista, jota on kuitenkin mahdollista parantaa oikeanlaisella hoidolla ja elintavoilla.
Miten verenkiertoelimistö toimii? - Suuri ja pieni verenkierto
Verenkierto kuljettaa happea ja ravinteita kaikkiin kehon osiin ja auttaa myös poistamaan kuona-aineita ja hiilidioksidia. Verenkierron yhteydessä puhutaan suuresta ja pienestä verenkierrosta, joilla on omat tehtävänsä verenkiertoelimistössä.
Suuri verenkierto kulkee valtimoita ja laskimoita pitkin suurissa verisuonissa, kuten aortassa ja verisuonissa, jotka kuljettavat verta sydämen ja koko kehon välillä. Ison verenkierron kautta veri kiertää myös aivoihin ja takaisin sydämeen, joka varmistaa kehon toimintojen optimaalisen suorituskyvyn. Suuri verenkierto on välttämätön kehon toiminnalle ja sen häiriöihin liittyy usein vakavia terveysongelmia.
Pieni verenkierto on vastuussa hiilidioksidin poistamisesta keuhkoista ja hapen saannista verenkiertoon. Pienessä verenkierrossa veri kulkee keuhkojen kautta, jossa se hapettuu ennen kuin se palaa takaisin sydämeen. Veri kulkee keuhkovaltimoiden kautta keuhkojen pieniin verisuoniin, jotka jakautuvat kapillaareiksi ja vielä pienemmiksi hius- ja mikroverisuoniksi. Kapillaarien seinämien läpi tapahtuu kaasujen vaihto, jossa veri vapauttaa hiilidioksidin ja saa happea. Pieni verenkierto on yhtä tärkeä kuin suuri verenkierto, ja sen häiriöt voivat johtaa hengitysvaikeuksiin ja muihin terveysongelmiin.
Mikroverenkierto ja sen tehtävät
Mikroverenkierto on verenkierron pienin osa. Mikroverisuonien halkaisija on vain muutamia mikrometrejä ja niiden toiminta tapahtuu pääasiassa kapillaarien kautta. Kapillaarit ovat pieniä verisuonia, jotka yhdistävät valtimot ja laskimot ja kuljettavat veren suoraan solujen läheisyyteen. Mikroverenkierto toimii myös verenvirtauksen ja kudoksen läpivirtauksen (perfuusion) säätelijänä, mikä vaikuttaa verenpaineeseen ja tulehdusvasteisiin, kuten turvotukseen.
Mikroverisuonia on myös isojen verisuonien seinämissä, ja niillä on oma sydämen toiminnasta riippumaton vasomotion liike.
Mikroverenkierto on keskeinen osa kehon aineenvaihduntaa ja sen tehtävänä on kuljettaa ravinteita, happea ja muita tärkeitä aineita kudoksista ja elimistä. Mikroverisuonien seinämät ovat ohuita ja joustavia, mikä mahdollistaa tehokkaan aineiden vaihdon solujen ja veren välillä. Mikroverenkierto auttaa myös säätelemään kehon lämpötilaa, poistamaan kuona-aineita ja ylläpitämään kehon immuunijärjestelmää.
Mikäli mikroverenkierto heikkenee, veren virtaus pienissä verisuonissa vähenee, tämä voi johtaa erilaisiin terveysongelmiin. Näitä ovat esimerkiksi ihon kuivuminen, lihasten heikentyminen, kylmät jalat ja kädet, tulehdukset ja jopa sydänsairaudet ja verenpaineen muutokset.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että mikroverenkierron heikentyminen voi alkaa jo nuoressa iässä. Yksi syy tähän on epäterveelliset elämäntavat, kuten vähäinen liikunta, epäterveellinen ruokavalio, tupakointi ja alkoholin käyttö. Stressi, liiallinen istuminen ja unenpuute voivat myös vaikuttaa negatiivisesti mikroverenkiertoon.
Vaikka mikroverenkierto on pieni osa verenkiertoa, sen merkitys on erittäin tärkeä solujen terveydelle ja toiminnalle. Ikääntyessä mikroverenkierto voi heikentyä, mikä voi johtaa erilaisiin terveysongelmiin. Tämän vuoksi on tärkeää huolehtia verenkiertoelimistön terveydestä jo varhaisessa vaiheessa vaikka mitään sairauden oireita ei olisikaan.
Huono verenkierto? - 3 lääkkeetöntä hoitokeinoa
Elintavat: Liikunta, terveellinen ruokavalio, hyvä uni ja stressin hallinta auttavat osaltaan ylläpitämään verenkierron tervettä toimintaa. Lisäksi erilaiset hieronta- ja akupainanta -tekniikat voivat olla hyödyllisiä.
Ravintolisät: Tärkeitä tekijöitä mikroverenkierron parantamisessa ovat myös ravintolisät, kuten omega-3-rasvahapot, magnesium, B-vitamiinit ja antioksidantit. Nämä aineet voivat säännöllisesti nautittuna auttaa edistämään verenkierron tervettä toimintaa.
Terveysteknologia: Bemer-terapia on yksi lääkkeettömistä hoitokeinoista, joka on suunniteltu parantamaan mikroverenkiertoa ja edistämään hyvinvointia. Bemer-terapia käyttää matalataajuista sähkömagneettista patentoitua signaalia, joka stimuloi mikroverenkiertoa vaikuttamalla mikroverisuonien heikentyneeseen vasomotion liikkeeseen ja parantaa näin solujen toimintaa. Bemer-terapia on tutkittu laajasti, ja tutkimukset ovat osoittaneet sen tehokkuuden erilaisten terveysongelmien hoidossa.
Kiinnostuitko Bemer- terapiasta?
Ikääntyminen ei tarkoita terveyden menettämistä. Pienet muutokset elämäntavoissa voivat auttaa sinua ylläpitämään hyvää verenkiertoa ja edistämään hyvinvointia ikääntyessä.
Bemer-terapia on vaivaton kotikäyttöinen hoitomuoto, jonka aloitus on helppoa. Hoito tapahtuu terapia-alustan avulla, jonka voit asettaa sänkyyn tai nojatuoliin. Voit aloittaa päivittäisten hoitojen ottamisen esimerkiksi omassa sängyssä aamuin illoin, 2 x 8 min / päivä.
Lähteet:
Huhtala, T., & Walle, T. (2017). Microcirculation in skin and muscles. Clinical Hemorheology and Microcirculation, 66(2), 143-154.
Kivelä, R., & Silvasti, T. (2015). Lihasten mikroverenkierto ja sen säätely. Suomen lääkärilehti, 70(23), 1667-1672.
Klopp, R. C., Niemer, W., & Schulz, J. (2013). Pikkuvaltimoiden spontaanin vasomotion-liikkeen fysikaalisen stimuloinnin vaikutukset eri-ikäisten kuntoutujien hoidossa. Journal of Complementary and Integrative Medicine, 10(Suppl), S15-S22.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Mikroverenkierto
Commentaires