top of page
  • Writer's pictureTuula Saarela

Mikroverenkierto, mikä merkitys sillä on terveydelle? Opas olennaisiin faktoihin ja vaikutuksiin

Päivitetty: 5 päivää sitten

Verenkierto on elintärkeä osa kehomme toimintaa, ja sen merkitys terveydellemme on valtava.Blogin banneri kuva, jossa kuva verisuonen läpileikkauksesta. Päällä otsikko "Mikroverenkierron merkitys terveydelle - Opas olennaisimpiin faktoihin ja vaikutuksiin.

Suurin osa verenkierrostamme jopa yli 95 %:a kulkee mikroverisuonissa. Jos kaikki meissä olevat mikroverisuonet yhdistettäisiin yhdeksi putkeksi, sen pituus olisi vähintään 100 000 kilometriä. Tämä tarkoittaa matkaa kahdesti maapallon ympäri tai jopa kolmannesosaa kuulennosta!Mikroverisuonet ovat erittäin ohuita

Mikroverisuonten halkaisija on vain muutamia mikrometrejä (μm), joka vastaa n. 0,0025 millimetriä. Ne ovat siis huomattavasti ohuempia kuin esimerkiksi hiukset. Ilman erikoismikroskooppia niitä ei voi nähdä paljaalla silmällä.


Kuva sormen päästä, johon on tullut pieni pistohaava. Sormessa oleva pistohaava vuotaa hieman verta.
Mikroverisuonia on esimerkiksi sormissa, vaikka niitä ei voi silmin nähdä.

Ajatellaanpa vaikka haavaa sormessa: näet kyllä haavan ja että siitä tulee verta mutta et voi nähdä yhtään verisuonta, josta veri tulisi.


Miksi hyvä verenkierto ja erityisesti mikroverenkierto, on avainasemassa terveytemme ylläpidossa?


Hyvä verenkierto, erityisesti mikroverenkierto, on olennainen osa terveytemme ylläpitämistä. Se mahdollistaa solujen ravinnonsaannin, aineenvaihdunnan ja puhdistumisen, mikä tukee kehon toimintaa ja auttaa meitä pysymään terveinä ja energisinä.


Verenkierto on terveyden valtatie, jonka vaikutukset hyvinvointiin ja terveyteen ovat moninaiset


Iso verisuoni josta haarautuu pieniä verisuonia. Läpileikkauskuva.
Iso verisuoni haarautuu pieniksi suoniksi ja mikroverisuoniksi.

Verenkierto vaikuttaa elimistössä monella tavalla


  • Ravinteiden ja hapen kuljetus: Verenkierto mahdollistaa ravinteiden ja hapen kuljetuksen kehomme soluihin ja kudoksiin. Mikroverenkierron avulla nämä tarpeelliset aineet voivat päästä kaikkien kehon osien, myös pienimpien solujen, ulottuville.

  • Kudosten aineenvaihdunta: Hyvä mikroverenkierto varmistaa, että solut saavat tarpeeksi ravintoa ja happea ja että aineenvaihdunnan sivutuotteet voidaan poistaa tehokkaasti. Tämä on olennaista kudosten terveyden ylläpidossa ja toimintakyvyn säilyttämisessä.

  • Myrkyllisten aineiden poisto: Verenkierto auttaa myös poistamaan kehosta kuona-aineita ja muita haitallisia yhdisteitä, kuten metabolisia jäämiä ja ympäristön saasteita. Mikroverenkierto toimii tärkeänä kanavana näiden haitallisten aineiden poistamiseksi.

  • Immuunijärjestelmän tuki: Tehokas verenkierto auttaa myös immuunijärjestelmää toimimaan optimaalisesti. Se kuljettaa valkosoluja ja muita immuunijärjestelmän soluja infektiokohtaan nopeasti ja auttaa torjumaan tartuntoja ja tauteja.

  • Kudosvaurioiden korjaaminen: Hyvä verenkierto edistää kudosvaurioiden paranemista ja auttaa kehoa korjaamaan vaurioita nopeammin. Se tarjoaa tarvittavat rakennusaineet ja solujen uudistumiseen tarvittavat aineet vaurioituneille alueille.

  • Stressin hallinta: Verenkierto vaikuttaa myös hermoston toimintaan ja auttaa tasapainottamaan stressihormonien tuotantoa. Hyvä mikroverenkierto voi auttaa lievittämään stressiä ja edistämään kokonaisvaltaista hyvinvointia.   

Mikroverisuonien heikentynyttä rytmiä ei voida korjata lääkkeillä


Mikroverisuonien heikentynyttä rytmiä ei voida korjata lääkkeillä, koska useimmat lääkkeet on suunniteltu vaikuttamaan tiettyihin biokemiallisiin prosesseihin tai reitteihin kehossa. Mikroverisuonten säätelyssä on monia hienovaraisia mekanismeja, joita ei voida kohdistaa lääkkeiden avulla riittävän tarkasti.Ylä olevasta linkistä pääset näkemään videolta miten mikroverisuonien toiminta saattaa olla heikentynyttä ja kuinka sitä voidaan korjata terveysteknologian keinoin Bemer-signaalin avulla. BEMER-hoidossa käytetään sykkivää sähkömagneettista kenttää, jonka avulla erityinen patentoitu signaalikonfiguraatio välitetään käyttäjän kehoon. Tätä erityistä vaikutusmekanismia on tutkittu tieteellisesti *

Kaikki tapahtuu ilman kemiallisia lääkeaineita, ja niiden mahdollisesti aiheuttamia sivuvaikutuksia.

Nainen tutkii verinäytettä koeputkessa laboratoriossa. Taustalla tietokoneen näyttö.
Mikroverenkiertoa tutkitaan paljon.

Mikroverenkierron tutkimus 

Kliinisessä ja tieteellisessä tutkimuksessa vallitsee tällä hetkellä erittäin suuri kiinnostus mikroverenkiertoa kohtaan. Pelkästään vuonna 2022 on tästä aiheesta julkaistu yli 1400 artikkelia PubMed tietokannassa. 


Lähteet:

American Heart Association 2016;5:e004389; originally published November 4, 2016; doi: 10.1161/JAHA.116.004389

*Klopp, R. C., Niemer, W., & Schulz, J. (2013). Pikkuvaltimoiden spontaanin vasomotion-liikkeen fysikaalisen stimuloinnin vaikutukset eri-ikäisten kuntoutujien hoidossa. Journal of Complementary and Integrative Medicine, 10(Suppl), S15-S22Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page